Syrop daktylowy jako naturalny zabójca bakterii

Syrop daktylowy jest bardzo szczególnym środkiem słodzącym, który od wieków jest doceniany na Wschodzie. Owoce prawdziwej palmy daktylowej z Orientu uprawiane są głównie w Egipcie, Iranie i Arabii Saudyjskiej. Tam daktyle są świeże, suszone lub przetwarzane na różne potrawy od tysięcy lat. W tym kraju słodkie owoce są szczególnie popularne w okresie Bożego Narodzenia. Popyt jednak rośnie, ponieważ daktyle mogą być również wykorzystywane jako zdrowy substytut cukru. W tym celu owoce są zazwyczaj przetwarzane na pyszny syrop.

Syrop daktylowy jako lek przeciwbakteryjny

Syrop zrobiony z daktyli jest szybko robiony w domu. Naukowcy odkryli szczególną korzyść zdrowotną płynącą z zastosowania tego syropu. Wygląda na to, że działa podobnie do antybiotyku, ponieważ jest w stanie skutecznie hamować wzrost bakterii. W serii eksperymentów syrop ten został skonfrontowany z różnymi bakteriami chorobotwórczymi. Po zaledwie sześciu godzinach, syrop daktylowy wykazał pełne działanie antybakteryjne. Ku zaskoczeniu lekarzy masowo ograniczono wzrost wszystkich agresywnych szczepów bakterii, w tym gronkowca złocistego (np. ropne zakażenia skóry), patogennego Escherichia coli (np. zakażenia jelit), patogennego Enterococcus spp. (np. zapalenia ogólnoustrojowe) oraz Pseudomonas aeruginosa (np. zakażenia ran). Badacze przypisują ten efekt przede wszystkim antyoksydacyjnie aktywnym drugorzędnym substancjom roślinnym (polifenolom) zawartym w tej dacie. Substancje te powstają naturalnie podczas dojrzewania owoców. Syrop daktylowy zawiera:

  • potas;
  • wapń;
  • magnez;
  • witaminy o charakterze antyutleniającym A, C oraz E;
  • witaminy z grupy B;
  • skumulowaną ilość fruktozy oraz sacharozy.

Sztuczny syrop daktylowy

Sztucznie wyprodukowany syrop daktylowy, który zawiera tylko różne cukry i aromaty, ale nie zawiera typowych polifenoli daktyloskopijnych, nie jest tak antybakteryjny jak naturalny syrop daktylowy.

Zalety smakowe

Dużą zaletą syropu daktylowego jest to, że zapewnia on neutralną słodycz, tzn. nie ma on własnego smaku i może być stosowany w wielu różnych potrawach. Można go używać jako substytutu cukru do pieczenia, do deserów lub gorących i zimnych napoi. Niewielka ilość syropu daktylowego może być również używana do aromatyzowanych sałatek, zup, sosów i marynat.

Gdzie mogę kupić syrop daktylowy?

Syrop ten staje się coraz bardziej popularny. Produkty z daktylami można teraz znaleźć w wielu sklepach ze zdrową żywnością, sklepach z żywnością ekologiczną, a czasem nawet w supermarketach. Oczywiście, takie egzotyczne substancje słodzące są również dostępne online w różnych sklepach z żywnością.

 

Kosmetyczne zastosowania oleju kokosowego

Olej kokosowy nie tylko świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia, ale używa się go także w kosmetyce. Ze względu na wiele wyjątkowych właściwości jest on naturalnym produktem, który potrafi zdziałać cuda. W związku z tym, że coraz więcej słyszy się o korzyściach związanych ze stosowaniem oleju kokosowego, liczba kobiet sięgających po niego do codziennej pielęgnacji stale wzrasta. Jak można wykorzystać olej kokosowy w łazience?

Odżywczy balsam

Zwykłe balsamy najczęściej zawierają niepożądane substancje i sztuczne kompozycje zapachowe. Olej kokosowy jest naturalny i bezpieczny do stosowania na skórę, a nałożenie jego delikatnej warstwy sprawi, że stanie się ona miękka i wygładzona. Dodatkowo będzie ona lekko natłuszczona i dogłębnie nawilżona. Taki balsam do ciała wydaje się ciekawym rozwiązaniem, po które warto sięgnąć, zwłaszcza, że może bardzo korzystnie wpłynąć na wygląd ciała. Zainteresować się nim powinny również panie zmagające się z problemem rozstępów, ponieważ to właśnie olej kokosowy jest polecany do walki z nimi. Widocznie rozjaśnia już istniejące rozstępy oraz blizny, skutecznie zapobiega również ciemnieniu skóry w miejscach, w których tworzą się nowe zmiany. 

Ratunek dla paznokci

Zamiast drogeryjnych odżywek aplikowanych na płytkę paznokcia, dobrze jest się zdecydować na wsmarowywanie w nią oleju kokosowego. Sprawia on, że paznokcie odzyskają zdrowie, zaczną rosnąć mocniejsze i zregenerowane. Taką kokosową odżywkę można aplikować nawet kilka razy dziennie, w zależności od potrzeb. Przy okazji dobrze jest posmarować całe dłonie i cieszyć się tym, jak pięknie się prezentują – spierzchnięta skóra nie będzie już problemem, nawet w zimniejsze dni, w które należy dbać o szczególną ochronę.

Płyn do demakijażu

Nawet wodoodporny i długotrwały makijaż oczu nie jest trudny do zmycia z pomocą oleju kokosowego. Zwykłe płyny i produkty do demakijażu zazwyczaj mają problem z takimi mocnymi kosmetykami, olej jednak ściąga je bez problemu. Przy tym zostawia delikatną ochronną warstwę, przez co nie powstają podrażnienia ani przesuszenia. Jest to szczególnie ważna informacja dla posiadaczek cery wrażliwej, które często nie mogą znaleźć odpowiedniego dla ich potrzeb produktu.

Jeśli szukasz kosmetyku wielofunkcyjnego, który jest naturalny i sprawdzi się nawet w przypadku niezwykle delikatnej i wrażliwej skóry, sięgnij po olej kokosowy. Można go używać na wiele sposobów, co sprawia, że nigdy Ci się nie znudzi i nie zechcesz wymienić go na inny. Nie podrażni, nie spowoduje pieczenia, a skutecznie odżywi i zregeneruje. Czy można oczekiwać od produktu pielęgnacyjnego czegoś więcej?

 

 

Czym jest cukier trzcinowy i czy jest zdrowy?

W ciągu ostatnich 100 lat konsumpcja cukru dramatycznie wzrosła, szczególnie w krajach uprzemysłowionych. Każdy wie, że produkowany przemysłowo cukier biały jest niezdrowy, ale jest coraz więcej spożywany, co prowadzi do otyłości, zwiększonego ryzyka wystąpienia nowotworów i cukrzycy jako powszechnych chorób. Oprócz cukru przemysłowego białego z buraków cukrowych, istnieje również cukier trzcinowy. Termin „cukier trzcinowy” jest również często mylnie używany w odniesieniu do cukru brązowego, chociaż istnieje również cukier brązowy pochodzący z buraków.

Jak produkuje się cukier trzcinowy?

Jak sugerują nazwy, cukier trzcinowy wytwarzany jest z trzciny cukrowej. Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum L.), trawa o grubości 4–6 cm z rodziny Poaceae, zawiera słodki sok wyciśnięty w celu wytworzenia cukru. Roślina ta do produkcji cukru trzcinowego uprawiana jest na całym świecie w tropikach i subtropikach. Największymi producentami trzciny cukrowej są Brazylia i Indie. W produkcji cukru trzcinowego w całości wyciskany jest sok z trzciny cukrowej, filtrowany z gruboziarnistych składników i gotowany jako syrop. Nie jest on już poddawany obróbce mechanicznej lub chemicznej. Następnie jest on mielony na kryształy cukru. Wszystkie minerały i substancje roślinne są w ten sposób zachowane, a smak jest odpowiednio mocny. Można wyróżnić kilka odmian cukru trzcinowego:

  • niekrystaliczny syrop trzcinowy;
  • cukier w kryształkach rafinowany;
  • cukier nieodwirowany;
  • cukier Demerara;
  • cukier Muscovado (inaczej Barbados).

Wpływ na zdrowie

W kilku badaniach zbadano, czy cukier trzcinowy powoduje mniejszą próchnicę zębów niż zwykły cukier biały z gospodarstw domowych. Badania doprowadziły do różnych wniosków. Niektórzy mówili, że jest mniej próchnicy zębów, inni nie znaleźli różnicy. Powodem tej rozbieżności może być fakt, że żucie trzciny cukrowej odegrało pewną rolę w badaniu. Niektórzy uważają cukier za zanieczyszczony z powodu wysokiej zawartości melasy. Melasa jest substancją naturalną. Inni uważają ten rodzaj cukru za bardzo zdrowy, ponieważ zawiera on wiele minerałów i witamin. Jeśli można teraz mówić o „najzdrowszym” rodzaju cukru dla wszystkich tych rodzajów cukru, to cukier trzcinowy jest z pewnością najzdrowszy ze względu na jego niską obróbkę mechaniczną, ponieważ większość substancji mineralnych i roślinnych jest nadal w dużej mierze zawarta w produkcie końcowym. Należy jasno powiedzieć, że cukier trzcinowy znacznie zmienia smak wszystkich produktów końcowych, w których jest stosowany, ponieważ sam w sobie ma naprawdę mocny aromat i równie mocny smak.